Stereo och ljud

Milen blir kortare med god musik sägs det. Visst är det sant. Att höra Tomas Ledins “Genom ett regnigt Europa” medan man bilar söderut på kontinenten är livsglädje. Eller att få höra ett klassiskt mästerstycke en ljummen sommarkväll medan man kör genom öppna svenska landskap. Musik är en given ledsagare när man sätter sig bakom ratten.

Idag finns det mycket mer än bara musik att lyssna på. Om man lämnar radions ekonominyheter eller sommarpratare därhän finns det i dag en uppsjö av ljudböcker och poddar. Har man en gammal hederlig bilstereo med CD-spelare finns ljudböcker att köpa men även att låna på bibliotek. Många har fått en aha-upplevelse när de har hört en originalförfattare eller en skicklig skådespelare läsa in en intressant bok.

Har man möjlighet till att koppla ihop sin mobiltelefon med bilens stereo bör man göra det. Då öppnar sig nämligen poddarnas värld! Där kan man följa de mest skilda av ämnen. Är man fotbollsälskare kan man följa poddar eller inspelningar med intervjuer och samtal kring sitt favoritlag. Tycker man om politik letar man helt enkelt upp en politisk pod och lyssnar medan man kör.

Har bilens stereo inte förinstallerat en mottagare för Bluetooth eller anslutning med kabel via AUX ingång så ska man inte oroa sig. Det finns många olika smarta adaptrar som ser till att kunna länka ihop mobilen med stereon. Våga fråga och titta runt.

När man nu har sett till att få ett bra och anpassat innehåll till sin bilstereo ska man inte glömma bort att fundera lite över hur det egentligen låter inne i kupén. Med små enkla medel kan man faktiskt förhöja ljudupplevelsen avsevärt! Lyssnar man mycket på tal genom till exempel ljudböcker och poddar så kan det vara en högst angenäm upplevelse att investera i ett par diskanthögtalare för bättre ljud. Dessa lyfter de högre frekvenserna där talet ligger och ger lyssnaren en tydligare och bättre hörbarhet av vad som sägs. Det finns många snygga och diskreta varianter av dessa högtalare. Leta efter några som passar fordonet i fråga. En kunnig säljare guidar lätt och enkelt till ett bra val utan att det behöver kosta skjortan.

En musiktjänst med streamad eller nedladdad musik ger möjlighet till en helt egen spellista anpassad för just den egna resan. Man kan ha en lista för resan till arbetet och en annan på väg hem från arbetet. Allt för att kunna fånga den rätta känslan.