Solskydd

Åker man många mil och solen gassar kan det vara en utmaning att hålla skärpan på topp. Precis som man tar på sig solglasögon för att dämpa solens påverkan på ögonen är det bra att installera solfilm på bilens rutor. Detta är särskilt viktigt om man brukar ha barn eller djur som reser med. Deras ögon är känsliga och mår bra av ett nedtonat glas. Hur stark toning eller reflektion av solljuset man ska ha är en smaksak. Många gillar spegelglas och andra föredrar en mer diskret elegans av en mörktonad ruta. Tänk på att det i Sverige inte är tillåtet med en film som hindrar ögonkontakt förare emellan. I sydamerikanska och afrikanska länder är det vanligt att se bilar som endast har en smal liten genomsiktlig synremsa på vindrutan. Allt annat är klätt med en silvrig högreflekterande spegelfilm.

Fördelarna med solskyddsfilm är flera och viktiga. Inte minst skonas ögonen på de som vistas i bilen. I dessa tider av klimatförändring där vi får mer och mer extremväder och högre temperaturer ökar behovet av solskydd. Även interiören skyddas på ett bättre sätt mot solens UV-strålning. Klädsel och plastdetaljer bleks inte så hårt till exempel. Luften inne i kupén blir heller inte lika varm med en film på rutan. Det gör att klimatanläggningen inte måste arbeta lika hårt och det gör att motorn i sin tur inte behöver jobba lika hårt. Följden blir faktiskt till och med en lägre bränsleförbrukning, även om den är relativt marginell.

Vilken film ska man då välja? Precis som angivet ovan är det en smaksak och man får själv avgöra vad man föredrar. Det viktigaste är att se till att rutan verkligen är mycket väl rengjord innan man funderar på att montera filmen. Läs noggrant igenom tillverkarens anvisningar. Oftast brukar det vara ett bra trick att spreja lite såpvatten på rutan innan man applicerar själva filmen. Det gör att man får en liten fördröjning av vidhäftningen och hinner justera in filmen så den linjerar bra med rutan. Därefter jobbas de små luftbubblorna bort med en liten mjuk gummiskrapa. Principen är att jobba från mitten eller centrum och ut mot kanterna. Man ska ta god tid på sig och verkligen se till att få bort alla bubblorna för ett optimalt resultat.