Service och underhåll

Bilen är en trogen anförvant som kräver lite vård och omsorg. En regelbunden översyn av olika vätskenivåer, lufttryck, nedsmutsning av lack, bromskivornas och status är en del av det som krävs. En välvårdad bil håller inte bara längre utan behåller också sitt värde mycket bättre än en vanvårdad bil. Förutom att bilens värde står sig bättre bör man också betrakta säkerhetsaspekten. Har man missat att kontrollera bromsar eller lufttrycket i däcken försämras bilens säkerhet. Vill det sig riktigt illa kan en olycka stå för dörren som ett resultat av bristande underhåll och service. Så det är verkligen mödan värt att lägga ner lite tid på sitt fordon för att hålla det i så gott skick som möjligt.

I moderna bilar är det så finurligt ordnat att bilen själv talar om när det är dags för den regelbundna servicen. Tillverkaren anger efter hur många kilometer det är dags att byta olja, filter och andra slitdelar. Man kan dock inte till 100% förlita sig på denna teknologi då allt som har att göra med elektronik ibland krånglar. Den utsätts för stora påfrestningar i form av extrem hetta, mycket fukt och smuts till exempel. Då är det inte så konstigt att en givare ibland ger en felaktig indikation. Oftast fungerar det dock väl och tjänar som en fin hjälp till bilägare. Se till att utföra den service och det underhåll som tillverkaren har föreskrivit för att få ett så trafiksäkert fordon som möjligt.

Men det är inte bara det maskinella som behöver underhållas. Även interiör och lack behöver regelbunden omvårdnad och skötsel. När utfördes en dammsugning av interiören senast? På säten och mattor samlas damm och grus. Detta skaver och gnager och kan med tiden göra håll i tyget eller lädret. Att emellanåt helt enkelt dammsuga ur bilen och kanske torka av interiören med en lätt fuktad trasa går fort och håller bilen fräsch.