Antenner

När man far omkring i en bil känns det för det flesta som en självklarhet att samtidigt kunna njuta av god musik. Även om många idag nyttjar sin mobil som en jukebox och spelar upp musik och poddar via funktionen “Bluetooth”, lyssnar även de allra flesta åtminstone någon gång emellanåt på radio också. Inte minst eftersom funktion med trafikinformation sänds via olika radiokanaler är det viktigt att man har den möjligheten att kunna lyssna på radio med god kvalitet.

Det är också så att när man bilar genom ett främmande land ger det en lite bättre kännedom om landet och en skönare känsla när man kan lyssna på någon av de lokala radiostationerna. I Frankrike talar man kanske mycket politik. I Tyskland hör man om “stau” eller kö på autobahn. I Spanien hoppas man få höra lite flamenco spelas på radion. Oavsett vad man nu har för känslor och erfarenheter kring detta med bilradio är det som sagt viktigt att man har en bra antenn.

För det mesta brukar det sitta bra monterade antenner från fabrik på bilen. Tyvärr finns det många klåfingriga individer som tycker att det är lustigt att bryta av dessa eller rent av plocka med sig en antenn. Då måste man köpa en ny. Ska man då åka till sin märkesverkstad och köpa en dyr identisk kopia eller ska man kanske köpa något som är billigare och rent av har en bättre kvalitet? Valmöjligheterna när man inte köper original är ju större. Om man störs av att ett spröt sticker upp någonstans på karossen kan en glasantenn vara ett bra alternativ. Det är ungefär som en film man klistrar på bilens ruta invändigt. Oftast är det vindrutan eller en bakre sidoruta där detta lämpar sig.

Andra föredrar en antenn som inte bara tar emot radiosignaler utan också är bra för mobiltelefonen och internetanslutningen. Då kan en antenn av så kallad hajfenetyp vara ett alternativ. Denna monteras på tak eller bagagelucka och ger ett tufft aerodynamiskt utseende. Dessutom är funktionen mycket god. Det ska ju inte bara se snyggt ut utan även ge den goda funktion vilken man eftersträvar.

Slutligen har man också de klassiska antennerna som ser ut som spröt att tillgå. Dessa är mycket billiga och ger en god räckvidd, men man får inte glömma att monteras av dem i samband med biltvätt. De automatiska biltvättarnas stora roterande borstar kan skada både antenn och kaross och man gör bäst i att se till att man med ett enkelt handgrepp skruvar loss antennen innan man kör in. Tyvärr gör enkelheten i demonteringen dessa antenntyper också till ett lättare byte för den klåfingrige, men å andra sidan är stöldvärdet inte så stort så man brukar kunna få ha sina antenner i fred.