Köpa biltillbehör begagnat

Det finns många olika anledningar till att man kan vara i behov av nya tillbehör till bilen. Det kan handla om att man vill rusta upp bilen och byta ut inredningen, men det kan också handla om att man behöver reparera vissa delar och därför är i behov av nytt. Idag är det många som väljer bort nya biltillbehör, för att istället se vad som finns på andrahandsmarknaden. Att köpa begagnade tillbehör till bilen har blivit lika populärt som att köpa cyklar, bilar eller kläder i andra hand, men det finns en del saker som kan vara bra att tänka på.

Inför en bilbesiktning är det viktigt att bilen är i gott skick för att den ska kunna bli godkänd. Innan din bokade bilbesiktning kan du därför se till att allt är som det ska, t.ex. genom att uppdatera med nya biltillbehör.

Vad ska man tänka på?

När du handlar saker till din bil i andra hand måste du vara uppmärksam på att tillbehören som du köper är i gott skick. Detta är extra viktigt om det är tillbehör som kommer vara avgörande för din eller andras säkerhet. Ska du köpa någon större och viktigare del kan det vara en god idé att ta med en vän, så att ni kan inspektera tillsammans. Enklare tillbehör som backspeglar, bilmattor och liknande kan du antagligen inspektera själv och snabbt avgöra om de är fräscha nog att betala för eller inte.

En sak som är mycket vanligt att köpa begagnat är bildäck. Här är det mycket viktigt att du tittar på mönsterdjupet. Mönsterdjupet på begagnade däck bör inte understiga 4 mm. enligt lag får man köra med däck som har ett mönsterdjup på 1,6 mm, men du vill antagligen kunna använda dina nya däck ett tag när du ändå har betalat för dem. Däck är dessutom inte heller så billiga.

Begagnat – alltid en risk

Det är viktigt att vara medveten om att det alltid finns en risk med att handla bildelar och biltillbehör begagnat. Se därför till att du kontrollerar tillbehören så noga som möjligt och att du testar dem om det finns möjlighet.