Motoroljor

Som blodet i människans kropp flyter oljan runt i motorn och skonar de metalldelar som under högt tryck och hög temperatur skaver och gnager mot varandra. När kontrollerades oljan senast? En god förare kontrollerar motoroljan med jämna mellanrum, gärna varje vecka och definitivt innan man ger sig ut på en långresa. Det är inte svårt och det tar inte många minuter att göra det. Kolla i bilens instruktionsbok om hur man går tillväga.

Det kan vara bra att ha en liten flaska med sig i bilen med olja. Rätt vad det är kan oljelampan på bilens instrumentpanel börja blinka och lysa ilsket rött. Då är det inte värt att köra bara några kilometer till utan man bör stanna omedelbart och fylla på lite olja. Då brukar problemet vara löst. I bilens instruktionsbok står angivet vilken olja man ska använda sig av. Där anges viskositet, alltså hur trögflytande eller lättflytande oljan är och om man ska ha en syntetisk olja eller en mineralolja. Kanske är det rent av en blandning av de båda som rekommenderas, alltså en halvsyntetisk olja.

Det är viktigt att inte slarva med bytet av motorolja och motorfilter. På de flesta modeller är det något man ganska så enkelt kan göra själv. Idag finns det också många bilverkstäder som erbjuder sig att göra detta för några hundralappar. Efter hundratals mil byggs det upp partiklar och smuts i oljesystemet som påverkar motorns prestanda. Man kan säga på ett kortfattat sätt att man får färre hästkrafter och en högre bränsleförbrukning, vilket visar vikten av att inte missa ett oljebyte. Skulle motorn skära sig då har man ett betydligt större problem på halsen som dessutom kan bli kostsamt.